פרישה מרצון – מה צריך לדעת?

לקבלת ייעוץ ללא עלות השאירו פרטים👇

בישראל, על פי החוק נשים יכולות לצאת לפנסיה החל מגיל 62, ואילו גברים יוצאים לפנסיה בגיל 67. אולם לא נדירים המקרים בהם העובדים מעוניינים לצאת לפנסיה לפני שהם מגיעים לגיל הקבוע בחוק. מהן הסיבות ליציאה מוקדמת לפנסיה? ומה יש לעשות על מנת לפרוש מרצון בגיל צעיר יותר?

פרישה מרצון לפנסיה מוקדמת

ישנן סיבות רבות לכך שעובד או עובדת יהיו מעוניינים בפרישה מוקדמת לפנסיה. לעיתים, מדובר פשוט בעייפות ושחיקה מהעבודה האינטנסיבית וארוכת השנים, ורצון להגיע אל תקופת הפנסיה המיוחלת. במקרים אחרים, שינויים במקום העבודה מחייבים את העובדים להסתגלות מחדש (למשל, החלפת מנהל). עובדים הנמצאים קרוב לפרישה ממילא, עשויים להעדיף לוותר על תקופת ההסתגלות המורכבות, מאחר והם גם ככה לא יזכו לראות את פירותיה לאורך השנים – הם בכל מקרה כבר לא יעבדו בחברה. נוסף על כך, סיבות אישיות או משפחתיות שונות עשויות להעלות את הצורך בפנסיה מוקדמת. למשל, הצורך לפרוש מהעבודה על מנת לטפל בהורה קשיש, שכבר איננו מסוגל להסתדר בכוחות עצמו.

הסיבות לרצונם של העובדים לפרוש בגיל צעיר יותר רבות. על פי החוק, העובדים אינם רשאים לצאת לפנסיה באופן רשמי לפני הגיל הקבוע בחוק. כלומר, קופות הפנסיה אינן נפתחות בגילאים צעירים יותר. מי שבחר לצאת לפנסיה מוקדמת, לא יוכל ליהנות מכספי הפנסיה שלו עד שיגיע לגיל הקבוע בחוק. כלומר, אם אישה מסוימת בוחרת לצאת לפנסיה בגיל 60, עליה להמתין שנתיים תמימות עד שתוכל לממש את כספי חסכונות הפנסיה שלה. בשנתיים הללו, המדינה לא מכירה בה כפנסיונרית.
היא רשאית להמשיך לעבוד כרצונה וללא היטלי המס המוטלים על פנסיונרים (50% מס), אולם עליה לדאוג בעצמה לפרנסה עד שתוכל להשתמש בכספי החסכונות שלה.

כיצד ניתן לפרוש לפנסיה מוקדמת?

על פניו, נראה כי ללא האפשרות לנצל את כספי הפנסיה, לא ניתן לפרוש מרצון לפנסיה מוקדמת. ללא קצבה חודשית או סכום הוני כלשהו, כיצד יוכל האדם להתקיים בשנים שיחלפו עד שיגיע לגיל הפרישה הקבוע בחוק?

יש לכך פתרונות. במקרים רבים, העובד יוכל להגיע להסכמה עם מעסיקו בנוגע לפרישתו המוקדמת. כאשר המעסיק מעוניין גם הוא בפרישת העובד, מסיבות שונות, הוא יוכל להציע לעובד לחתום על הסכם פרישה מוקדמת מרצון. תוכנו של הסכם זה נוגע בדיוק לשנים שיחלפו בין הפרישה המוקדמת לבין ההגעה לגיל הפרישה הקבוע בחוק. בהסכם יפורט בדקדוק כיצד המעסיק ידאג לצרכיו הכלכליים של העובד, בתמורה לפרישתו המוקדמת.

במקרים בהם המעסיק מעוניין בפרישתו המוקדמת של העובד, אין הכרח כי מדובר במעסיק המעוניין "להיפטר" מהעובד. מעסיקים רבים מעודדים יציאה לפנסיה מוקדמת, על ידי מתן תנאים משופרים וכדאיים במיוחד לעובדים המעוניינים לפרוש מרצון. יש לכך סיבות רבות, ביניהן התייעלות כלכלית של מקום העבודה, אפשרות לרענן את מצבת העובדים ועוד.

דגשים חשובים בעת הבחירה בפרישה מרצון

ישנם מספר אלמנטים חשובים שיש לשים לב אליהם בעת ההחלטה האם לפרוש מרצון לפנסיה מוקדמת, או להישאר בעבודה לעוד שנים נוספות.
קודם כל, יש לזכור כי לפרישה מהעבודה יש משמעויות כלכליות, שעשויות להשפיע כל על תקופת הפרישה המוקדמת וגם על תקופת הפנסיה עצמה. כלומר, המשמעויות הכלכליות הללו עשויות להיות רבות משמעות והשלכות, ואין להקל בהן ראש.

מסלולי פרישה מוקדמת – במסגרת הסכם הפרישה, המעסיק יציע לעובד מסלול לפרישה מוקדמת. קיימים מסלולים שונים בעלי מרכיבים שונים, כשחלקם כוללים בתוכם קצבה חודשית וחלקם כוללים מענק חד פעמי. יש לשים לב כי מחשבים את סכום הנטו שיישאר בידו של העובד במסגרת ההסכם, לאחר ניכויי המס וניכויים נוספים. בחינה של סכום הברוטו עשוי ליצור מצג-שווא שלא יטיב עם העובד.

פנסיה מפעילית – לעיתים, המעסיק מציע לעובד פנסיה מפעילית לתקופת הפרישה המוקדמת. פנסיה זו נקראת גם פנסיה תקציבית. למעשה, המעסיק מתחייב לשלם סכום חודשי קבוע עד הגיעו של העובד לגיל הפרישה הקבוע בחוק. כשמסלול זה מוצע, חשוב מאוד לבחון את מידת איתנותו ועמידותו של מקום העבודה. במקרה בו מקום העבודה פושט רגל, נסגר או מתמוטט, כל זכויותיו של העובד עשויות להתבטל.

גיל הפרישה המופיע בהסכם – גיל הפרישה הוא נושא שמשתנה בישראל. בעבר הלא רחוק, למשל, גברים פרשו בגיל 65 לפנסיה. כלומר, ייתכן מצב בו העובד יוצא לפנסיה מוקדמת, ובמהלך תקופה זו – גיל הפרישה הקבוע בחוק עולה. כלומר, תקופת הפנסיה המוקדמת מתארכת. יש לדאוג למצב זה כבר בהסכם הפרישה. מומלץ להתייחס בהסכם ל"גיל הפרישה הקבוע בחוק", ולא לנקוב במספר מסוים, למקרה שהמספר ישתנה.

חישוב כלל הוויתורים בהכנסה החודשית – במשכורת החודשית, מלבד שכר הנטו, מגולמים גם תנאים נוספים שווי-כסף מהם נהנה העובד. העובדים יכולים ליהנות מדי חודש מתנאים נלווים לשכר או מהפרשות סוציאליות שונות. בוויתור על ההכנסה החודשית, חשוב לחשב גם את הוויתורים הללו. בצורה זו, ניתן לדעת בוודאות מהו הפער בין ההכנסה החודשית מהמשכורת לבין ההכנסה החודשית הצפויה בתקופת הפרישה המוקדמת.

עדכון הפנסיה המוקדמת – לעיתים, הפנסיה המוקדמת יכולה להתפרש על פני מספר שנים, ולא על פני תקופה קצרה של שנה למשל. במקרים מסוג זה, כדאי לוודא כי הסכם הפרישה כולל בתוכו עדכון של הפנסיה המוקדמת במקרי הצורך. כך, גם בעת משבר כלכלי או אינפלציה חריפה, מובטח כי הפנסיה לא תישחק וסכומה לא יאבד מערכו. כלומר, מובטח כי העובד או העובדת יוכלו להמשיך להתקיים מסכום בעל ערך שווה וזהה, גם במקרה של משבר לא צפוי.

שאלות נפוצות בנוגע לפרישה מרצון

כל אדם בישראל רשאי לפרוש מרצון לפנסיה מוקדמת, במידה והוא הגיע להסכמה לגבי הפרישה עם מעסיקו. המעסיק איננו מחויב להציע לעובד תנאים משופרים לפרישה מוקדמת.

כשהמעסיק לא מציע לעובד הסכם פרישה, משמעות הדבר היא שהעובד איננו זכאי לשום תנאי משופר. הוא רשאי להתפטר, כמובן, ולקבל דמי אבטלה כקבוע בחוק – אולם הוא איננו זכאי לשום קצבה חודשית, מענק או פיצויים מוגדלים.

הדבר תלוי בהסכם הפרישה שנחתם בין העובדת לבין מקום עבודתה. במידה והמעסיק יסכים לכך – החוק במדינת ישראל איננו מונע זאת מהאישה. עם זאת, במרבית המקרים מקום העבודה לא יסכים לכך, מאחר והדבר איננו משתלם לו כלכלית.

לקבלת ייעוץ ללא עלות השאירו פרטים 👇

לחזור למשהו ספציפי?

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן