התעמרות בעבודה

לקבלת ייעוץ ללא עלות השאירו פרטים👇

הבוס מתנכל וצועק עליי במקום העבודה- האם אפשר לעשות עם זה משהו חוץ מלהתפטר? 

התעמרות במקום העבודה מצד ממונה או מנהל הינה תופעה דיי נפוצה, אשר יכולה להגיע אל כל בן אדם בכל סטטוס.

ההתעמרות בכללותה מאופיינת על ידי דפוסים התנהגותיים חוזרים ונשנים, שאינם פיזיים וכוללים התנהגות לא מכבדת המתבטאים בעיקר בהטרדה, הצקה והשפלה.

כמו כן, במקומות עבודה התופעה נפוצה כיוון שהעובדה כי פרנסתו של הכפוף/ העובד תלויה בממונה/ המנהל, מהווה טריגר וגבול פרוץ לאפשרות להתעמרות כלפי אישיות מסוימת או "שעיר לעזאזל" שהמנהל בוחר בה.

נתחיל בסיפור אישי של אחת מחברותיי, אשר התרחש לפני שנתיים אך אני זוכר אותו היטב. סיפור זה הוא דוגמה להתעמרות במקום העבודה מצד הממונים. כמובן שיש סיפורים שונים ומגוונים, זוהי רק דוגמה.

חן היא בחורה צעירה ונבונה, סטודנטית לתואר שני, אשר המחויבות ללימודים מאלצת אותה לבחור לעצמה עבודה שאינה משקפת את יכולותיה. בנוסף, חשוב שהעבודה תהייה במשמרות גמישות ושאינה תהייה מחייבת מאוד, כמו ניהול לדוגמא. חן מתקבלת לעבודה כפקידת קבלה בבית מלון. כרגע, עבודה זו מתאימה לסטטוס שלה כיוון שישנה גמישות בין משמרות בוקר לערב. בנוסף, ישנה אפשרות לעבוד בסופי שבוע ולהשלים לעצמה את השעות אשר היא משקיעה בלמידה. בעבר, חן עבדה כמורה לחינוך מיוחד וניהלה כיתה שלמה בעצמה. כעת, החליטה לקחת את הנושא קדימה ובחרה תואר שני בתחום הטיפול הנפשי.

כבר בתקופת ההתלמדות למשרה החדשה, חן שמה לב להערות קטנות מצד הממונה הישיר שלה, אשר משקפות חוסר סבלנות בנוגע לקליטת מאפיינים, נהלים וסדר העבודה עצמה כמו "אני לא מבין מה לוקח לך כל כך הרבה זמן להבין את הדברים הפשוטים האלה". 

לאחר שבועיים, סיימה את ההתלמדות והחלה לעבוד במשמרות כפקידת קבלה. סדר הפעולות של המשמרת היה מאוד ברור וחן נהגה לפעול על פי כל הנהלים והכללים, אך עם זאת ובאופן קבוע, כאשר המנהל נכנס לביקור במשרד הקבלה לאחר שעתיים מתחילת המשמרת, נכנס לעמדתה, ביקש ממנה לקום מהכיסא והתיישב במקומה. מרגע זה התחיל טקס קבוע של  בדיקת עבודתה בדקדקנות יתרה, והערת תיקון זועפת כמעט על כל סעיף של נהלי תחילת המשמרת. בהתאם להערותיו של המנהל, חן ניסתה להשתפר ולדייק אך עם זאת, שום דבר לא השביע את רצונו והוא גרם לה להרגיש כעובדת לא טובה וחסרת ביטחון. דבר זה היה חדש עבורה ומאוד מוזר, אף פעם לא התנהגו אליה כך במקומות העבודה השונים והיא התחילה לחשוב על זה יותר ויותר ולנסות להיזכר, אולי היא באמת עובדת שלא מקפידה על הפרטים הקטנים? שלא מגדילה ראש?

לאחר חודשיים בעבודתה, חן איחרה במספר דקות בפעם הראשונה ובנוסף, כמה ימים לאחר מכן, ביקשה כחצי יום חופש מראש, כיוון שהייתה מוזמנת לחתונתם של חבריה. בבוקר שלאחר החתונה המנהל נכנס למשרד הקבלה והחל לצעוק עליה ולהתעמר בה בפני עובדים נוספים, קרא לה "בעייתית" כיוון שהיא כל הזמן מאחרת ולוקחת חופש והבהיר לה שבפעמים הבאות זה לא יקרה ואין אצלם "לצאת לחצי יום חופש באמצע יום העבודה". חן הרגישה מושפלת, כאילו חזרה בשנות חייה לאחור ומתייחסים אליה כמו תלמידה שהבריזה משיעור בבית הספר ושאף אחד לא שואל על דעתה או על זכויותיה. בנוסף, חבריה לעבודה השתתקו בעת הסיטואציה ולאחר מכן לא ממש אמרו לה מילה על כך אלא שתקו, רק כאשר היא שאלה את אחת העובדות את דעתה על כך, ענתה לה שהיא חושבת שזה לא בסדר אבל "ככה הוא". חן התאכזבה מכך. חן נשארה במקום עבודה זה חודשיים נוספים ובחודשיים האלה ספגה יחס לא מכבד, מזלזל ואף משפיל מהמנהל עד ששיתפה את חבריה בדבר והם הבהירו לה, שחד משמעית- הדבר הזה לא אמור לקרות ולא ככה מנהלים צריכים להתייחס לעובדים שלהם. חן הגישה את התפטרותה ועזבה.

מהסיפור האישי אני שולח אתכם למידע בדבר החוק. אז תופתעו לגלות שהתעמרות במקום העבודה זה מעין תחום אפור בחוק הישראלי. למעשה, אין חוק מפורש אשר יוצא נגד תופעת ההתעמרות במקום העבודה.

התנכלות והתעמרות במקום העבודה- מה החוק אומר

  • לא תוכלו לתבוע את המנהל המתעמר, רק את המעסיק. רק המעסיק ישלם את המחיר וכך, יכול להיות שהמנהל שנגדו ניסיתם לפעול יצא נקי.
  • לא קיים בחוק הישראלי חוק להתעמרות במקום העבודה. הצעת החוק הוגשה בשנת 2015 אך טרם אושרה. כיוצא בזאת, אין אפשרות לעילת תביעה שמעניקה פיצויים בשל תופעת התעמרות או התנכלות לעבודה, אלא אם כן זה מגיע למצב של אלימות ממשית כמו איומים ברורים.
  • לעומת זאת, קיים חוק למניעת אפליה במקום העבודה, למניעת הטרדה מינית ולמניעת אלימות ממשית.

כמובן שתוכלו לגשת למעסיק ולהסביר לו על המצב שאתם חווים, בתקווה שיפעל בנידון.

התנכלות והתעמרות במקום העבודה- אז מה אתם יכולים לעשות בעצמכם?

הכלל הראשון הוא לשים לאותו המנהל גבול. לתת לו להבין שעליו להתנהג אליכם בכבוד. במידה ומרים עליכם את הקול או מדבר אליכם בצורה לא מכבדת ניתן לומר "אני מעוניין לשמוע את מה שיש לך להגיד אך לא בצורה הזאת. דבר אלי בצורה מכובדת בבקשה כמו שאני מדבר אליך". אפשר לחזור על משפט כזה בכל פעם שזה קורה. הדבר השני זה שחשוב שתשנו את התדמית שלכם במקום העבודה אפילו במעט והציגו דמות אסרטיבית יותר. כמובן שלא לוותר על אנושיות אבל נסו להיתפס כפחות "רכים" או "חמודים" כלפי חוץ.

הכלל השני כמו שכבר הוזכר הוא לנסות לדבר וליצור קשר עם מנהל נוסף או המעסיק ולספר לו על כך בצורה מכבדת. הציגו את השתלשלות האירועים כדי שיבין שיש הגיון בדבריכם ולא ישר רצתם לספר לו על הערה אחת או שתיים שהמנהל המתעמר זרק לכם.

לבסוף, במידה וניסיתם לשים גבול לאותו הממונה, דיברתם על הנושא עם מנהל נוסף ועדיין כלום לא עוזר, כדאי שתשקלו אפשרויות למקום עבודה אחר כי לאף אחד לא מגיע יחס משפיל, באופן מתמשך במקום העבודה. יחס כזה יפגע באיכות חייכם גם מחוץ לכותלי מקום העבודה מבלי שתשימו לב.

המנהל המתעמר והמתנכל- קווים לדמותו

מסתבר כי מחקרים מצאו קווי אישיות אחידים לאותם המנהלים המדוברים. מנהלים אלה יהיו מאופיינים בכריזמה רבה וקסם אישי. מהצד, אנשים מאוד ימשכו לאותה האישיות הכריזמטית אך כאשר יבואו במגע ישיר ומתמשך יבינו שזה לא בדיוק כך. אותה האישיות גם תהייה אינטיליגנטית וסוג של "פוליטיקאית". אנשים אלה בדרך כלל יתאפיינו בקווים נרקיסיסטיים ויאהבו את עצמם. הם לא יוכלו לקבל ביקורת ואף ינסו להפוך את הסיטואציה ולהאשים את האחר בדבר שמאפיין את התנהגותם. הם ידעו לגרום לכם לירידה בערך או בביטחון העצמי גם כשהדבר ממש לא כך. הרבה פעמים, הקולגות לעבודה לא ירצו להתעסק עם מנהלים אלה ולא יתערבו לכם בסיטואציה, ירצו להישאר "נקיים" בפני אותה הדמות.

לסיום…

תופעת הבוס הכועס, המתנכל והמתעמר היא תופעה מאוד נפוצה אז אל תרגישו לבד. כמעט מחצית מהאוכלוסייה חוותה ממונה/מנהל כזה בחייה. 

נסו להציב לאדם כזה גבולות כבר כאשר אתם רואים את הסימנים הראשונים. פנו למנהלים או למעסיקים אם אתם מבחינים שהתנהגות זו לא נפסקת וכצעד אחרון, שקלו לחפש אופציות נוספות לעבודה כי לאף אחד לא מגיעה התנהגות שכזו. 

לקבלת ייעוץ ללא עלות השאירו פרטים 👇

לחזור למשהו ספציפי?

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן